|Terkini dari milan|

1. Amihana: Nilai Sekeping Hati 56 was the last post. New entry? Ntahla... (- . -')
2. SUS - dihentikan untuk seketika.
3. ABB - sedang dirombak. Progress may be updated.

Followers

Wednesday, October 29, 2008

Amihana: Nilai Sekeping Hati 37

Mumbling o milanhawkin at 8:49 PM
Wajah Babah nampak sedikit tegang. Wajah Ummi apatah lagi. Flyer di tangan Babah itu direnung agak lama oleh mereka berdua.

“Betul ke ni, Hana? Hana dah fikir habis2?” soalan pertama dari Babah. Ummi turut memandang wajahku dengan sayu.

“Betullah Babah. Hana dah fikir masak2. Lagipun bila lagi Hana boleh dapat peluang macam ni, kan?” aku masih tenang seperti tadi. Sepertinya sudah nekad sejak dari awal lagi.

“Jauh ni, Hana. Korea...” Ummi bersuara.

“Takpelah Ummi. Ini peluang untuk Hana, Ummi. Please.... Lagipun kebetulan sangat student yang sepatutnya terpilih untuk ikut program ni ada masalah lain, jadi Hana yang diaorang pilih. Lagipun, I have proven myself, kan Ummi, Babah? Semester ni Hana dapat 3.50. Bolehlah ek....” aku cuba memujuk.

Dengan ini pihak kami ingin memaklumkan bahawa permohonan saudari untuk menyertai International College Student Exchange Program antara ASEAN dan Republic of Korea, projek usahasama di antara AUN dan Daejeon University telah berjaya.

“Berapa lama?” tanya Babah lagi.

“2 semester je, Babah, Ummi. Lepas Hana balik, Hana kena buat presentation pada pihak universiti tentang apa yang kami telah belajar kat sana. Kemudian Hana sambung belajar balik macam biasa” terangku bersungguh2.

“Kenapa Hana tak bincang dengan kami dulu sebelum apply? Tak baik Hana buat Ummi macam ni” Ummi mula sebak. Aku pula jadi serba salah mendengarkannya. Cepat2 aku menghampiri Ummi dan duduk di sebelahnya. Bahu Ummi kupeluk gemas. Belakang Ummi kugosok perlahan2.

“Ummi, janganlah macam ni. Hana mintak ampun kalau Hana kecilkan hati Ummi. Hana takde niat macam tu, Ummi. Hana buat semua ni sebab Hana fikirkan masa depan Hana, Ummi. Please Ummi, janganlah nangis. Babah...?” aku memandang Babah separuh merayu.

“Yang, janganlah sedih sangat. Hana bukannya pergi lama. Setahun aje. Kemudian baliklah dia ke sini. Dahlah... tak baik menangis macam ni” pujuk Babah pula. Aku menghela nafas lega mendengar kata2 Babah. Nampaknya Babah menyokong penuh hasratku itu. Fuh...

“Bila nak bertolak, Hana?”

“Dalam 2 bulan lagi, Babah. Rasanya sempatla Hana buat persiapan. Ermm... jadi, boleh ke Hana ikut program ni, Babah?”

“Pergilah. Kalau Hana betul2 rasa program ni boleh bantu pelajaran Hana dan masa depan Hana, Babah sokong 100%. Tapi kena rajin2 belajar, jangan main2 tau” Babah mengingatkan sambil tersenyum.

“Ummi pula macam mana? Kalau Ummi tak bagi, Hana boleh batalkan. Hana takkan pergi kalau Ummi tak izinkan” aku memandang wajah Ummi dengan penuh harapan. Agak lama Ummi mendiamkan diri. Agaknya berfikir tentang keputusanku kali ini.

“Baiklah... tapi Hana kena pandai jaga diri kat sana ye. Jangan tinggal solat. Jangan lupakan Ummi dan Babah kat sini” akhirnya Ummi memberi keizinannya dengan nada sebak.

Aku rasa ingin menjerit kegembiraan saja. Ya Allah, terima kasih atas bantuanMu ini. Aku memeluk erat tubuh Ummi.

“Jangan risau, Ummi. Hana takkan sia2kan peluang Babah dan Ummi bagi ni. InsyaAllah, Hana akan buat yang terbaik” janjiku sambil menguntum senyum puas.

“Ah, banyak benda nak kena buat ni. Minggu depan kita shopping barang2. Lepas ni Hana kena balik sini every week ok? Jadi senang sikit Ummi nak buat persiapan untuk Hana” Ummi berubah ceria, walaupun sebenarnya dia masih bersedih atas keputusanku itu.

0 demented soul(s):

 

thydivaontheloose... tempat ambe jadi minah jiwang Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review