|Terkini dari milan|

1. Amihana: Nilai Sekeping Hati 56 was the last post. New entry? Ntahla... (- . -')
2. SUS - dihentikan untuk seketika.
3. ABB - sedang dirombak. Progress may be updated.

Followers

Saturday, June 28, 2008

Amihana: Nilai Sekeping Hati 9

Mumbling o milanhawkin at 9:54 PM
“Kak Hana!!” jeritan itu mengejutkan aku yang baru saja menuruni bas UiTM. Balqish! Aku tersenyum lebar lalu mendekati adikku itu. Rajin betul dia datang sini. Rindu sangat ke pada kakaknya ini?

Kami berpelukan erat, seolah-olah sudah bertahun-tahun tidak bersua muka. Makin berseri pula wajah Balqish.

“Qish buat apa kat sini? Tiba-tiba je datang sini, bukannya nak cakap kat akak dulu” soalku. Balqish tersengih sambil menarik lenganku ke arah sebuah bangku di bawah sepohon pokok.

“Qish datang nak lawat kakak kesayangan Qish ni la. Punyalah susah nak jumpa Kak Hana sekarang ni. Busy ek?” jawab Balqish dengan senyuman mekar di bibirnya yang merah. Beg sandangnya dibawa ke pangkuannya.

“Ye la, Qish. Ini minggu exam tau. Kak Hana baru je lepas 1 paper ni. Esok ada lagi 1. Pastu minggu depan Kak Hana ada 2 paper. Mesti la Kak Hana kena study betul-betul” aku menerangkan tanpa dipinta.

“Kolej baru macam mana? Seronok? Kak Hana dengar Qish pergi camping last week? Amboi... lasak betul adik akak ni” usikku. Tanganku cepat aje mencubit lembut pipinya yang putih melepak dan gebu itu. Geram tengok pipinya yang kemerahan itu.

“Kak Hana ni, suka sangat cubit pipi orang tau! Malu la...” rengeknya, tangannya mengosok2 pipinya yang sudah semakin kemerahan. Aku tergelak. Macam tak biasa kena cubit pipi.

“Cerita la.. best ke camping? Sampai ke Gunung Kinabalu plak tu”

“Bestla, Kak Hana. Rasa rugi plak Kak Hana takde kat sana. Seronok sangat kitaorang mendaki gunung”

“Alaa.. Qish bukannya tak tau Kak Hana tak suka aktiviti2 lasak macam tu”

“Tau... tapi... rugi tau, Kak Hana”

“Apa plak yang ruginya” Aku semakin ingin tahu bila melihat senyuman Balqish yang sudah lain macam. Macam ada apa-apa je ni.

“Rugilah... kalau tak mesti Kak Hana boleh jumpa prince charming Qish” ujar Balqish bersama senyum malunya.

Wah, wah, wah... adikku ini sudah jatuh cinta rupanya. Bukan mudah sebenarnya mahu mendengar Balqish bercerita tentang lelaki. Selalunya dia tak pernah nak ambil port pada mana2 lelaki yang mahu memikat hatinya.

“Memang rugi betullah ni... Hmmm... siapa prince charming Qish ni?”

“Mana leh cakap sekarang. Nantilah... kami kawan2 je dulu. Tapi dia hensem sangat, Kak Hana. Dah la hensem, baik, bersopan santun. Cuma satu je...”

“Apa dia?”

“Dia tu kurang bercakap sikit. Selalu tunjuk muka serius je. Actually dia tu yang jadi assistant guide kat kumpulan kitaorang. Bila dia tunjuk muka serius dia tu yang buat Qish asyik nak usik dia... hehehe... seronok sakat dia...”

Balqish ni, kalau bab menyakat, serah pada dia je lah. Memang ratu sakat dalam family kami. Sebab tulah, kalau dia takde, aku rasa sunyi je duduk kat rumah. Bila ada Balqish, barulah rasa meriah sikit.

“Amboi, amboi... dah pandai dah sakat orang lain ek. Selalu usik Kak Hana ngan Ummi je...” sengaja aku mengusiknya. Wajah Balqish mula kemerahan menahan malu. Makin comel raut wajahnya dengan keadaan begitu. Patutlah ramai yang berkenan pada adikku yang seorang ini.

“Alaa... dahla... jangan la usik Qish lagi. Nanti bila ada masa, Qish kenalkan dia dengan Kak Hana ek! Jom, makan. Qish lapar ni. Tunggu Kak Hana dari tengah hari tadi lagi tau” Aku tahu Balqish mahu lari dari segala soalan yang mahu kuajukan padanya. Biarlah, nanti aku paksa dia ceritakan semuanya. Perut aku pun dah berdangdut ria ni.

Lalu aku membiarkan saja Balqish mengheretku ke sebuah restoran berdekatan.

0 demented soul(s):

 

thydivaontheloose... tempat ambe jadi minah jiwang Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review